TV VIA SATELIT

För att kunna titta på tv via en satelit behövs en parabol och en dekoder som tar emot och omvandlar signalerna från sateliten till tv'n.


PARABOL

Parabolen behövs för att samla signaler från sateliten och den samlade signalen skickas till lnb ( mikrovågshuvudet) som sitter framme på parabolen. Parabol kalas även tallrik pga. att dem liknar en tallrik dem har antingen en fokalpunkt eller en fokal-linje (toroidal) dem finns i olika former och storlekar.


MIKROVÅGSHUVUD (LNB)

Signalerna som kommer via parabolen kommer därefter till lnb'n som omvandlar den till elektriska signaler av en lägre frekvens och förstärker signalerna, men samtidigt förstärks också det oönskade bruset. Lnb med lägre brusfaktor är bäst att använda. En brusfaktor på 0,2 dB är mycket bra. Om man vill ha flera LNB's monterade behövs en DiSEqC-switch. Dem finns för 2 eller 4 stycken LNB's.


DIGITAL SATELITMOTTAGARE

Den digitala satelitmottagaren tar emot mikrovågshuvudets signaler som omvandlas till en ännu lägre frekvens som tv'n "förstår".


NORDENPARABOL

Parabolen ska riktas mot Thor (0,8 grader väst) och Sirius (4,8 grader öst) eller 2 andra sateliter som har 6 grader från varandra. Det behövs 2 LNB samt en tvåvägs DiSEqC-switch. Nordenparabolen brukar ha en diameter på ca 70-80 cm.


EUROPAPARABOL

Parabolen ska riktas mot Thor (0,8 grader väst), Sirius (4,8 grader öst), Hotbird (13 grader öst) och Astra 1 (19,2 grader öst). Det behövs 4 LNB, samt en fyrvägs DiSEqC-switch. Det finns europaparaboler med fasta platser för lnb's där du inte kan ändra sateliter eller få fria platser for lnb då kan du välja andra sateliter exempel Eutelsat w2 (16 grader öst) istället för hotbird. Europaparabolen brukar ha en diameter på ca 90—100 cm för att fungera tillräckligt bra. Sateliter i kanterna får sämre signal än dem i mitten. Oftast lägger man hotbird närmast mitten så att de andra sateliterna får tillräckligt bra signal de med.


TOROIDAL

Det går även att montera mer, en 4 LNB på paraboler som kallas Toroidal . En extra reflektor gör det möjligt att signalerna även når de LNB längst ut i kanterna med ganska god effekt. Den kan ta emot signaler inom ett område på ungefär 40 grader (t.ex. 10 grader väst — 30 grader öst så du kan få alla sateliter som liger i det området.